مقوي و مغذي سازي غذاي كودك

1392/4/19 0:0
مقوي و مغذي كردن غذا براي تمام كودكان بخصوص كودكان بيمار، دچار اختلال رشد، سوءتغذيه و يا نارس بودن زمان تولد ، توصيه مي شود.

1. مقوي كردن غذا يعني موادي را به غذا اضافه كنيم كه انرژي آن را بيشتر كند.
2. مغذي كردن غذا يعني موادي را به غذا اضافه كنيم كه پروتئين، ويتامين(مانند ويتامين(A ،C و ...) و املاح (مانند كلسيم،‌ آهن، روي و ...) آن را بيشتر كند.

موادي كه انرژي غذا را بيشتر مي كنند (مقوي سازي ) :
براي مقوي كردن غذاي كودك مي توانيد به هر وعده غذاي او يك قاشق مرباخوري روغن مايع يا روغن زيتون يا مقداري آرد گندم اضافه كنيد.

موادي كه علاوه بر انرژي، پروتئين غذا را بيشتر مي كند ( مغذي سازي ) :
در صورت امكان كمي گوشت مرغ، ماهي، گوسفند و...، انواع حبوبات مانند نخود، لوبيا، عدس و ماش كه كاملا" پخته شده (بعد از ماه هشتم) و له شده را به غذاي شيرخوار اضافه كرد . تخم مرغ آب پز سفت شده را نيزمي توان داخل سوپ و يا ماكاروني پس از طبخ رنده كرد و يا مي توان آن را با كمي شير مخلوط و نرم كرده و به غذاي شيرخوار اضافه كرد(تا قبل از يك سالگي از دادن سفيده تخم مرغ خودداري شود).

با استفاده از پوره جوانه غلات و حبوبات مي توان غذاي كودك را مقوي و مغذي كرد مي توانيد جوانه كامل يا پودر آنها را به سوپ يا آش كودك اضافه كنيد. جوانه غلات و حبوبات به هضم غذاي كودك كمك مي كند، مي توانيد جوانه گندم را پس از خشك كردن، پودر كرده و به همراه ماست يا آبميوه به كودك بدهيد.

روش تهيه جوانه گندم :
غلات (مانند گندم) و حبوبات (مانند عدس يا ماش) را بعد از پاك كردن و شستن،‌ به مدت 24 ساعت در آب خيس كرده و سپس آب آن را خالي كرده و بصورت غير فشرده در يك ظرف ريخته و روي ظرف را با پارچه بپوشانيد. هر 8-7 ساعت يكبار محتويات ظرف را خيس كرده تا جوانه زدن شروع شود و بعد از گذشت حدود 2 روز مي توان از جوانه ها براي تهيه سوپ استفاده كرد. جوانه ها را مي توان حدود يك هفته در يخچال نگهداري كرد.

روش تهيه آرد مخلوط غلات و حبوبات :
نسبت اين مخلوط 2 به 1 است يعني 4 قسم غلات (برنج يا گندم) بعلاوه 2 قسم حبوبات (لوبيا،‌ سويا يا نخود) است.
1. غلات و حبوبات را تميز كرده و بشوييد.
2. حبوبات را در داخل ماهي تابه و روي شعله ملايم به مدت 30-15 دقيقه تفت دهيد.
3. غلات را در داخل ماهي تابه و روي شعله ملايم به مدت كمتر از 10-5 دقيقه تفت دهيد.
4. سپس حبوبات و غلات را بخوبي آسياب كنيد و سپس آنها را از الك بسيار ريز رد كنيد.
5. آرد حاصل را مي توان در ظرف در بسته و در محل خشك به مدت 4 ماه نگهداري كنيد.

اين آرد منبع بسيار خوبي از پروتئين و انرژي است و مي توان در تهيه انواع سوپ ها و يا بصورت فرني به كار برد.

روش تهيه عصاره استخوان :
اضافه كردن عصاره استخوان قلم گوسفند يا گاو به غذاي كودك باعث افزايش املاح و مقوي كردن غذا مي شود. مي توان مستقيماً قلم استخوان را در سوپ يا آش يا كته (شله) كودك انداخته و يا عصاره آن را تهيه و بتدريج مورد استفاده قرار داد براي تهيه عصاره،‌ قلم گوساله ، بز يا گوسفند را به مدت 2 ساعت در آب جوشانده و عصاره بدست آمده را مي توان براي 2 ماه در فريزر و يا براي 4 روز در يخچال نگهداري كرد.

 

دریافت فایل پیوست
منبع:معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی


   
تعداد بازدید:   ۱۲۱۲۴

 


چاپ | ارسال به ايميل
< >